5 avantaje ale gătirii în mod conştient

Articol din categoria: Starea ta de bine - mai 2022
  • Copiază link-ul în clipboard
Bărbat ce practică gătirea în mod conștient, bucurându-se de mirosul busuiocului proaspăt din bucătăria sa
Tehnologie asociată:
Tehnologia Cook4 a cuptorului Whirlpool
Află mai multe

Timp de lectură: 3 minute

Gătirea în mod conştient are multiple beneficii pentru starea de bine. Descoperă cum să-ţi îmbunătăţeşti sănătatea mintală, să-ţi crești stima de sine şi să înfloreşti spiritual prin ceva atât de simplu precum gătitul!

Încearcă beneficiile gătirii în mod conştient şi, bucură-te de prezent

Există un „aici şi acum” perceptiv şi senzorial, în care calculele precise determină succesul unei reţete. Unde este mintea ta atunci când alegi ingredientele? Dar atunci când le combini, amesteci şi guşti? 
Practicarea gătirii în mod conştient poate aduce pace interioară într-o viaţă aglomerată, deoarece încurajează conştientizarea momentului prezent în toate etapele unei reţete: de la selectarea ingredientelor până la pregătirea acestora şi chiar petrecerea deliberată a timpului în aşteptarea gătirii alimentelor. Toate acestea oferă o oportunitate excelentă de a încetini ritmul, de a aprecia lucrurile mărunte şi de a antrena mintea pentru a fi prezentă. 

Petrecerea timpului în bucătărie ar putea fi o nouă modalitate de a-ţi îmbunătăţi sănătatea datorită multiplelor sale avantaje. Iată câteva beneficii ale gătirii în mod conştient.

Sporeşte bucuria şi stimulează creativitatea

Ingredientele principale ale gătirii în mod conştient sunt vibraţiile pozitive şi exprimarea propriei personalităţi, deoarece ne permit să creăm cu mâinile noastre ceea ce ne va hrăni corpul şi mintea. Atunci când gătim, combinăm diferite elemente care se topesc, se transformă, îşi modifică aspectul. Avem posibilităţi infinite de creare la îndemână, fără să ne temem că nu vom obţine un rezultat perfect, deoarece rezultatul cel mai bun nu este cel mai frumos, nici cel mai delicios, ci cel care reflectă cel mai mult gusturile noastre.

Mai mult decât orice, atingerea unui obiectiv ne satisface nevoia emoţională de a avea un scop şi o menire în viaţă, oferindu-ne o stare de serenitate şi fericire. Prin urmare, destinde-te în bucătărie cu arome noi sau cu o reţetă inedită şi, dă frâu liber imaginaţiei tale! 

Reduce stresul şi anxietatea

Acordă atenție gândurilor care îţi trec prin minte, observă-le fără a le judeca şi lasă-le să plutească asemenea norilor pe cer. Fii atent la emoţiile ce apar şi dispar, asemenea valurilor mării. 

Observarea de sine ajută în procesul de gătire, dându-ne sentimentul de stăpânire şi control asupra gândurilor noastre, prin concentrare şi conştientizare. Datorită repetitivităţii sale, gătitul ne ajută să ne relaxăm şi să pătrundem într-o formă de meditaţie. Gesturile din procesul de gătire ne indică abordarea gândurilor cu aceeaşi răbdare ca atunci când aşteptăm ca aluatul să crească sau ca apa să ajungă la temperatura corectă. 

În plus, concentrarea asupra fiecărui gest, gust şi miros specific, ne ajută să ne luăm mintea de la orice altceva în afara acelui loc fericit şi cald în care ne aflăm, permiţându-ne să ne relaxăm şi să ne reducem nivelul de stres, lăsând celelalte lucruri pe mai târziu... sau niciodată! 

Creşte stima de sine

Marea lecţie pe care gătirea în mod conştient ne-o dă în mod implicit este că putem reuşi fiecare preparat, chiar şi cele mai complexe şi care par dificile. Putem atinge orice obiectiv dacă, în loc să ne descurajăm, împărţim procesul în sarcini mai mici şi le îndeplinim cu perseverenţă până la final. Conştientizarea acestui fapt ne consolidează stima de sine şi ne oferă o satisfacţie profundă, mai ales dacă putem să atingem şi chiar să gustăm realizările noastre.
Iar dacă rezultatul nu apare imediat, nu te descuraja, încearcă din nou şi din nou. Gătirea în mod conştient ne ajută să acceptăm realitatea aşa cum este, fără a trebui să o schimbăm, ci învăţând să trăim cu ceea ce este în interiorul nostru în momentul respectiv, în corp, în minte şi în inimă, lăsând deoparte judecata, aşteptările şi dezamăgirile.

Ne ajută să ne reconectăm cu noi înşine

Gătirea în mod conştient trezeşte simţurile, mai ales mirosul, ale memoriei involuntare. Datorită memoriei involuntare recurgem adesea la alimentele noastre preferate care ne oferă confort: prepararea unei mese pe care o asociem cu un eveniment plin de bucurie din viaţa noastră, cum ar fi un preparat care ne plăcea mult în copilărie, ne poate ajuta să accesăm acele sentimente în prezent. Conştientizarea acestei conexiuni profunde ne poate ghida în alegerea conştientă a reţetelor care să ne aducă o stare de bine atât psihică, cât şi fizică. 

Ne ajută să ne reconectăm cu cei dragi

O parte esenţială a ritualului de gătire o reprezintă consolidarea conexiunii cu cei dragi. Practicarea unei astfel de experienţe este un exerciţiu excelent pentru sporirea conştientizării prezentului în viaţa noastră cotidiană. Când gătim pentru alţii, punem toată dragostea noastră în ceea ce facem şi le oferim tot binele pe care ni-l facem nouă înşine. Este o modalitate de a împărtăşi bucurie, confort şi plăcere.

Perceperea gătitului ca pe o oportunitate de a practica conștientizarea prezentului, poate transforma această activitate pur funcţională într-o călătorie care urmăreşte grija faţă de sine. 

Eşti gata să încerci practicarea gătitului în mod conştient prin ascultare, acceptare şi lăsarea deoparte a prejudecăților? 

Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă. 

Tehnologie asociată:
Tehnologia Cook4 a cuptorului Whirlpool
Trăiește prezentul şi bucură-te de fiecare etapă a reţetei, precum funcţia Cook4. Aceasta se concentrează pe gătirea perfectă a fiecărui preparat într-un singur ciclu de gătire, fără ca aromele preparatelor să se amestece.
Află mai multe
Tehnologie asociată:
Tehnologia Cook4 a cuptorului Whirlpool
Trăiește prezentul şi bucură-te de fiecare etapă a reţetei, precum funcţia Cook4. Aceasta se concentrează pe gătirea perfectă a fiecărui preparat într-un singur ciclu de gătire, fără ca aromele preparatelor să se amestece.
Află mai multe