Ce este somnul şi de ce este acesta important?

Articol din categoria: Sfaturi utile - noiembrie 2022
  • Copiază link-ul în clipboard
Femeie care se bucură de un somn odihnitor, pentru un stil de viață sănătos și o dispoziție mai bună
Tehnologie asociată:
Tehnologia Fresh Control a combinelor frigorifice Whirlpool
Află mai multe

Timp de lectură: 2 minute

Somnul este definit ca o stare recurentă prin care intrăm într-o stare diferită de conştienţă. Aceasta este caracterizată drept o perioadă în care activitatea musculară este redusă, în care apare o inhibare a oricărei mişcări voluntare a muşchilor în timpul somnului REM (rapid eye movement - cu mișcări oculare rapide), precum şi o reducere a activităţii senzoriale. Deşi o persoană care doarme poate părea inactivă, anumite funcţii ale creierului şi corpului sunt mai active în timpul somnului decât atunci când suntem trezi. Ca fiinţe umane, avem cu toţii rutine individuale de somn, avem nevoie de diferite durate, tipuri şi profunzimi ale somnului pe parcursul nopţii. Somnul este o componentă esenţială a ritmului nostru circadian, cunoscut şi sub denumirea de ciclu natural al corpului. Ritmul nostru circadian ne reglează ciclul de somn şi controlează momentele în care ne simţim obosiţi şi somnoroşi, sau vigilenţi şi trezi. Acesta ne poate influenţa pozitiv sau negativ starea mentală, fizică şi emoţională, în funcţie de cât de mult dormim. Dacă reuşeşti să ai un somn profund în mod regulat, te vei simţi mai fericit, mai odihnit, într-o dispoziţie mai bună şi vei fi mai atent la lucrurile din jur. În mod similar, dacă nu ai un somn adânc sau un somn profund, te vei simți morocănos sau iritat pe parcursul zilei și îți va fi greu să te concentrezi.

Ce este ritmul circadian?

Ritmul circadian este ciclul natural al corpului tău şi se desfăşoară pe o perioadă de 24 de ore. Una dintre componentele ritmului tău circadian este ciclul de somn-trezire, care te ajută te simţi treaz pe durata orelor de lumină naturală şi să te simţi somnoros şi obosit în timpul orelor de întuneric. Acestea sunt în legătură directă una cu cealaltă, iar ciclul tău de somn-trezire este influenţat de mai multe elemente diferite, inclusiv alegerile privind stilul de viaţă, precum exerciţiile fizice şi dieta. În acest sens, recomandarea noastră este crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi a unei diete echilibrate, cu multe fructe şi legume proaspete. Atunci când ritmul tău circadian este bine sincronizat şi aliniat cu procesele corpului, poate genera şi asigura un somn consistent şi odihnitor. În schimb, când ritmul tău circadian nu este în acord cu procesele corpului, pot apărea tulburări de somn precum insomnia, care să te împiedice să ai un somn profund.

Care sunt etapele somnului?

Ciclul nostru de somn se împarte în patru etape diferite, primele trei sunt cunoscute drept somn NREM, adică fără mişcări oculare rapide, iar ultima fază este cunoscută drept somn REM, cu mişcări oculare rapide.
 

  1. Faza 1 de somn NREM: În această fază, corpul începe tranziţia de la starea de veghe la somn, muşchii se vor relaxa, iar ritmul cardiac, respiraţia şi mişcările oculare vor încetini. Undele cerebrale vor deveni mai lente, deoarece acestea sunt mai active când eşti treaz. Această fază durează de obicei câteva minute.
  2. Faza 2 de somn NREM: Aceasta este cunoscută drept o etapă mai profundă a somnului decât prima, respiraţia şi ritmul cardiac continuând să încetinească, iar muşchii devenind mai relaxaţi. Temperatura corpului va scădea, iar mişcările oculare vor înceta. De asemenea, undele cerebrale vor deveni mai lente. Această fază este de obicei cea mai lungă dintre cele patru etape ale somnului.
  3. Faza 3 de somn NREM: Această fază este o componentă semnificativă care te ajută să te simți energic următoarea zi. Respiraţia, bătăile inimii şi undele cerebrale vor ajunge la cele mai scăzute niveluri, iar muşchii vor fi cât mai relaxaţi posibil. Această fază scade în durată pe parcursul nopţii. Majoritatea oamenilor spun că au dificultăţi în a atinge etapele doi şi trei ale ciclului de somn, ceea ce înseamnă că le este mai dificil să obţină un somn profund.
  4. Faza 4 de somn REM: A patra fază, cunoscută sub numele de faza de somn REM, are loc la aproximativ 90 de minute după ce adormi. În această etapă, ochii se mişcă înainte şi înapoi destul de rapid, iar respiraţia, ritmul cardiac şi presiunea arterială încep să crească. Visele apar, totodată, în timpul fazei de somn REM, braţele şi picioarele devin greu de mişcat, lucru care are rolul de a te împiedica să te mişti fizic în timp ce visezi. Lungimea fiecărui ciclu de somn REM creşte pe parcursul nopţii. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, durata acestei faze se va reduce, ceea ce înseamnă că vei petrece mai mult timp în etapele NREM.

Aceste etape vor avea loc ciclic pe tot parcursul nopţii până te trezeşti; pentru cei mai mulţi oameni, fiecare ciclu va dura între 90 şi 120 de minute.

Îmi pot schimba rutina de somn?

Răspunsul scurt este: Da, îți poţi schimba rutina de somn, însă va fi nevoie de timp pentru crearea unor obiceiuri, care să conducă la modificarea acesteia. De pildă, dacă dimineața te trezești de obicei la ora 8 şi vrei să începi să te trezeşti mult mai devreme, de exemplu la ora 6, începe să decalezi ora de trezire cu câte 15 minute. Fă o decalare o dată la trei sau patru zile pentru a avea timp să te obişnuiești cu respectiva rutină și, urmând acest proces, continuă să decalezi ora de trezire până când ajungi să te trezeşti la ora dorită, în acest caz la ora 6 dimineaţa. Dacă îţi este greu să adormi sau te trezești des în decursul nopţii, îţi recomandăm să consumi mai puţină cofeină şi alcool, asigurându-te, totodată, că faci suficientă mişcare - activitatea fizică regulată este un mod excelent şi uşor de a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului.

 

Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.

Tehnologie asociată:
Tehnologia Fresh Control a combinelor frigorifice Whirlpool
Tehnologia Fresh Control reglează dinamic nivelurile de umiditate şi temperatura din interiorul combinei frigorifice, pentru a păstra fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp. Astfel, te ajută să ai o dietă echilibrată pentru o stare de bine.
Află mai multe
Tehnologie asociată:
Tehnologia Fresh Control a combinelor frigorifice Whirlpool
Tehnologia Fresh Control reglează dinamic nivelurile de umiditate şi temperatura din interiorul combinei frigorifice, pentru a păstra fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp. Astfel, te ajută să ai o dietă echilibrată pentru o stare de bine.
Află mai multe