Idei de pregătire și depozitare a alimentelor

Articol din categoria: Sfaturi utile - ianuarie 2023
  • Copiază link-ul în clipboard
Bărbat care își pregătește mesele în avans și depozitează preparatele în caserole speciale pentru a economisi timp și bani, minimizând risipa alimentară.
Produse din aceeași gamă:
Gama W Collection de la Whirlpool
Află mai multe

Timp de lectură: 3 minute

Pregătirea mesei, „meal prep-ul” este un adevărat trend. De fapt, este vorba despre „pre-gătirea” și împachetarea meselor tale, iar această pregătire te poate salva din multe situații: când nu știi ce să-ți comanzi la birou sau la cantină, când ai intoleranță la anumite alimente, dacă vrei să slăbești sau dacă vrei doar să fii în formă. Bonus, poți să economisești bani și timp dacă faci asta. În acest articol vei afla cum să-ți pregătești mesele într-un mod eficient.

Ce înseamnă „meal prep”?

„Meal Prep” este abrevierea pentru „Meal Preparation” din Engleză și se referă la pregătirea mesei în avans. Îți poți „pre-găti” mâncarea pentru o zi, câteva zile sau o săptămână întreagă. Îți poți „pre-găti” chiar toate mesele pentru mai multe zile dintr-o dată sau îți poți prepara câteva dintre ingrediente pe care să le combini mai târziu.

Beneficiile pregătirii mâncării în avans

 

Cum te ajută „meal prep” să ai o dietă sănătoasă? Ca să înțelegi exact asta trebuie să observi ce și cât de mult mănânci, indiferent unde te afli. Există multe motive pentru care acest lucru e important: intoleranțele alimentare sunt tot mai dese, iar mesele, mâncărurile gata preparate conțin de obicei cantități mari de sare, zahăr sau conservanți și potențiatori de gust. Așa că atunci când faci „meal prepping” știi întotdeauna exact ce și cât mănânci. De asemenea, poți economisi bani prin pregătirea mesei în avans. Nu trebuie să alegi între snack-baruri sau restaurante scumpe pentru că ți-ai luat deja mâncare la tine. În plus, poți economisi și curent electric pentru că folosești aragazul sau plita mai rar. Spre exemplu, poți folosi funcția Cook4 a cuptorului Whirlpool pentru a găti cu ușurință până la 4 mese diferite în același timp, fără a amesteca aromele alimentelor între ele. Un efect secundar pozitiv este că, în acest mod, faci ceva și pentru mediul înconjurător. Cumperi exact cât consumi și nu mai arunci mâncare, minimizând totodată și risipa de ambalaje, mai ales atunci când cumperi pachete de dimensiuni mai mari.

Alimente potrivite pentru pregătirea mesei în avans

Când îți alegi alimentele pentru pregătirea mesei în avans, asigură-te că acestea se pot combina pentru a crea un preparat echilibrat. Alimentele de bază sunt de obicei legumele, alimentele bogate în proteine, precum carnea, peștele sau tofu și garniturile pot fi orezul, cartofii sau pastele. Totuși, există câteva lucruri pe care ar trebui să le eviți atunci când îți pregătești mâncarea în avans. Spre exemplu, congelarea salatei nu e niciodată o idee bună. Frunzele devin moi, iar salata practic dispare din farfurie. Tot ce trebuie să faci e să te asiguri că alegi legume cât mai versatile, care se combină ușor unele cu altele. Astfel, poți să creezi cât mai multe preparate delicioase, fără să trebuiască să pregătești dinainte prea multe ingrediente.

Tot ce-ți trebuie pentru a face „meal prepping”

Pentru a putea depozita și lua cu tine în mod optim alimentele „pre-gătite”, ai nevoie de recipiente adecvate. În acest scop, există cutii speciale pentru alimente care oferă și separatoare pentru spațiu. Acest lucru vă va permite să transportați mai multe alimente în aceeași cutie fără ca acestea să se amestece. Vasele care se potrivesc la microunde fac lucrurile și mai ușoare, deoarece nu aveți nevoie de vase suplimentare pentru reîncălzire. Însă, puteți folosi și borcane vechi sau borcane de gem pentru a vă implica în procesul de pregătire a mesei.

PREGĂTIREA MESEI – FĂ-ȚI UN PROGRAM SĂPTĂMÂNAL

Înainte de a începe să gătești, gândește-te la felurile de mâncare pe care ai vrea să le mănânci. Ia în considerare, de asemenea, dacă preparatele tale se potrivesc cu programul tău. Ești mai mult acasă, la birou sau pe drum? Ai posibilitatea să încălzești mâncarea? Sau este o idee bună să pregătești preparate pe care să poți să le mănânci și reci? Vei avea timp pentru o masă copioasă sau ești pe fugă și ai nevoie de gustări rapide? În orice caz, asigură-te că ai suficiente variante atunci când pregătești meniul pentru o săptămână. Pregătirea mesei ar trebui să fie distractivă, iar a mânca același fel de mâncare timp de o săptămână nu este o idee prea bună.

PREGĂTIREA MESEI - Cumpărături și planificare în avans

Odată ce știi ce vrei să gătești, calculează cantitățile și fă o listă de cumpărături. Tu știi cel mai bine de unde poți cumpăra toate produsele de care ai nevoie. Dacă intenționezi să pregătește mesele pentru perioade lungi de timp, este o idee bună să construiești anumite rutine: alegerea magazinului preferat, setarea unor zile fixe pentru cumpărături și pentru gătit. De obicei, sâmbăta este o zi ideală pentru cumpărături, iar duminica poți încerca ingredientele pregătite de sâmbătă.

PREGĂTIREA MESEI - Gătit și depozita

Acordă suficient timp pentru a pregăti un plan săptămânal. Este recomandat să alegi o zi liberă pentru a face asta. De exemplu, duminica, poți alege un interval orar pentru a implementa fără stres proiectul. De asemenea, este recomandat să gătești simultan toate felurile de mâncare planificate. În acest fel, vei curăța bucătăria o singură dată și nu va mai trebui să îți faci griji în privința gătitului pentru săptămâna următoare. Odată ce toată mâncarea a fost pregătită, tot ce trebuie să faci este să o împachetezi și să o depozitezi în cutii speciale pentru alimente sau în borcane de sticlă, ermetice. În orice caz, trebuie luate în considerare diferitele perioade de valabilitate ale alimentelor. Cele mai multe feluri de mâncare pot fi depozitate în frigider 3-4 zile fără probleme, însă există și excepții. Fructele de mare, peștele sau spanacul trebuie consumate în 1-2 zile. Ține minte să pui alimentele „pre-gătite” în frigider de îndată ce s-au răcit.

Cât timp poate fi ținută mâncarea în frigider?

Dacă ai un plan de pregătire a mesei pe termen lung, îți poți pregăti cantități mai mari de ingrediente și alimente pentru mai multe luni de zile. De exemplu, orezul fiert poate fi congelat mult timp. Cu toate acestea, se recomandă să-l împarți în porții mai mici pentru a nu se transforma într-un bulgăre uriaș înghețat. Pentru aceste planuri pe termen lung este nevoie de mai mult spațiu, iar congelatoarele spațioase sunt ideale pentru depozitarea meselor pregătite în avans. Însă, dacă deschizi congelatorul frecvent, nivelul de umiditate va crește, ducând la înghețare, adică la mai multă gheață în congelator. În acest caz, sunt recomandate congelatoarele cu funcția NoFrost. Tehnologia NoFrost reduce umiditatea din congelator, prevenind formarea gheţii. Astfel că nu mai este necesară decongelarea.

„Meal Prep” - sfaturi utile pentru a începe să-ți pregătești mâncarea

 

  1. Să gătești mereu aceleași preparate poate deveni plictisitor. De aceea, când îți pregătești mâncarea, încearcă să experimentezi, folosind diverse condimente. În acest mod, cu aceleași ingrediente de bază, poți crea preparate cu arome diferite.
  2. După reîncălzirea preparatelor, adaugă un strop de ulei de măsline extravirgin pentru un plus de grăsimi sănătoase. Uleiurile combinate, precum uleiul de măsline cu ardei iute, dau preparatului tău o notă aparte.
  3. Pentru pregătirea mesei pe termen lung, este bine să ai în casă un anumit stoc de ingrediente de bază, astfel încât preparatele să poată fi improvizate și adaptate spontan. Alimentele neperisabile, precum nucile, fructele de pădure congelate sau fructele uscate sunt foarte potrivite în acest caz.
  4. Dacă îți depozitezi separat mâncarea, aceasta își va păstra și mai bine aroma. Caserolele speciale pentru depozitare au compartimente speciale pentru separarea preparatelor. Dacă nu ai la îndemână o astfel de caserolă, poți pur și simplu să-ți pui mâncarea pe staturi, într-un borcan clasic de sticlă.
  5. Pune preparatele „pre-gătite” în recipiente de depozitare (caserole) imediat după ce le-ai gătit. Astfel, se vor răci mult mai repede decât într-o oală.
  6. Scoate preparatele din congelator cu o zi înainte de a le consuma și lasă-le peste noapte în frigider pentru a se decongela. Acest lucru reduce timpul de încălzire din ziua următoare.

Bine ai venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.

Produse din aceeași gamă:
Gama W Collection de la Whirlpool
Descoperă produsele din gama W Collection, a căror tehnologie detectează și anticipează nevoile tale pentru a asigura cele mai bune performanțe de gătire.
Află mai multe
Produse din aceeași gamă:
Gama W Collection de la Whirlpool
Descoperă produsele din gama W Collection, a căror tehnologie detectează și anticipează nevoile tale pentru a asigura cele mai bune performanțe de gătire.
Află mai multe