Organizează inteligent alimentele în frigider

Articol din categoria: Sfaturi utile - februarie 2023
  • Copiază link-ul în clipboard
Combina frigorifică spațioasă Whirlpool dotată cu tehnologii inovative special create pentru a menține alimentele proaspete mai mult timp.
Tehnologia asociată:
Gama de combine frigorifice Whirlpool
Află mai multe

Timp de lectură: 3 minute

Cel mai bun mod de a-ți păstra fructele, legumele și alte produse alimentare în frigider este de a le ajuta să „reziste” cât mai mult. Mai ales atunci când nu ai timp pentru a cumpăra alimente proaspete zilnic și dorești să minimizezi pe cât posibil risipa alimentară. Prin urmare, depozitarea în siguranță și pentru cât mai mult timp a produselor proaspete este importantă, atât pentru portofelul tău, cât mai ales pentru sănătate. Urmează sfaturile noastre pentru a afla cum trebuie depozitate, în frigider, diferitele tipuri de alimente.

Cum se depozitează alimentele în frigider

Dacă depozitezi alimentele corespunzător, te vei putea bucura de ele mai mult timp. Puse în zona potrivită, fie că este un raft sau un compartiment special pentru legume, prospețimea și gustul alimentelor se vor menține o perioadă mai îndelungată.

Ce alimente se pun în CONGELATOR?
Compartimentele dedicate pentru congelare au multiple întrebuințări: aproape toate tipurile de legume pot fi depozitate în congelator, cu excepția celor cu conținut ridicat de apă, precum ceapa sau roșiile. Carnea sau peștele pot fi congelate cu ușurință în ambalajele din supermarket, sau într-o cutie potrivită.

Ce alimente se pun în COMPARTIMENTUL FRUCTE/LEGUME?
Sertarul Fresh Box+ pentru fructe și legume este special conceput pentru salate, legume și fructe. Ardeii, roșiile, avocado, portocalele sau castraveții, depozitate în acest sertar, iși vor menține prospețimea un timp îndelungat.

Ce se depozitează în PARTEA INFERIOARĂ A FRIGIDERULUI
Cea mai rece parte a frigiderului este cea inferioară, așa că este ideală pentru pește, cârnați sau carne. De aceea, multe dintre frigiderele Whirlpool sunt dotate cu sertarul personalizabil Multi Fresh cu diferite setări de temperatură pentru depozitarea alimentelor cu nevoi specifice, cum ar fi pește și carne (+0/2°) sau lactate (+2/3°). Partea inferioară a frigiderului este, totodată, ideală și pentru o dezghețare ușoară a alimentelor.

PARTEA DE MIJLOC A FRIGIDERULUI
Zona din mijloc a frigiderului este potrivită în special pentru produse lactate precum smântâna sau iaurtul.

PARTEA SUPERIOARĂ A FRIGIDERULUI
Partea superioară a frigiderului este locul ideal pentru mâncarea deja gătită.

RAFTURILE SUPERIOARE ALE UȘII FRIGIDERULUI
Este locul potrivit pentru gem, ouă și unt, precum și pentru păstrarea proaspete a citricelor sensibile la frig.

RAFTURILE DIN MIJLOC ALE UȘII FRIGIDERULUI
Cutiile, sticlele mici sau sosurile precum ketchup-ul sau maioneza se potrivesc bine în compartimentul din mijloc al ușii.

Ce să depozitezi în ZONA INFERIOARĂ A UȘII FRIGIDERULUI?
Limonadă, lapte sau suc de portocale - rafturile inferioare ale ușii sunt practice și oferă spațiu pentru depozitarea băuturilor în sticle.

De ce să depozităm fructele în frigider?

Desigur, poți păstra fructele la temperatura camerei, dar, deoarece fructele coapte se pot strica mai repede, este mai bine să le pui în frigider pentru o prospețime îndelungată. Fructele precum merele, perele, prunele și piersicile ar trebui depozitate separat, deoarece produc etilenă, gaz care face ca alte fructe sau legume din jur să se coacă și strice mai repede. De asemenea, e bine să cumperi fructe de sezon – sunt mai ieftine, mai sănătoase și pline de vitamine și minerale. Majoritatea fructelor pot fi, de asemenea, congelate. Cu toate acestea, pepenii verzi, bananele, prunele, cireșele și strugurii nu trebuie congelate niciodată.

LĂMĂI
Lămâile se păstrează într-un loc răcoros, la temperaturi de cinci până la zece grade Celsius. Se pot păstra până la 2 săptămâni.

STRUGURII
Strugurii pot fi păstrați într-un loc răcoros la temperatura camerei timp de 2 până la 4 zile. Poți să-i ții în frigider pentru aproximativ 1 săptămână, dar e bine să-i scoți din frigider cu aproximativ 20 de minute înainte de a-i mânca și pentru a avea o aromă mai pronunțată.

PRUNELE
Prunele necoapte se vor păstra o zi sau două la temperatura camerei. Prunele necoapte nu trebuie păstrate în frigider, pentru a nu le întrerupe procesul de coacere. Ar trebui să pui prunele coapte în compartimentul pentru fructe și legume al frigiderului și să le consumi cât de repede posibil. Ele pot rezista acolo timp de două până la maximum șapte zile.

PIERSICI
Piersicile pot fi păstrate într-un loc răcoros, cum ar fi o cămară, timp de aproximativ 4 zile. Se pot păstra în frigider aproximativ 1 săptămână, dar acest lucru le poate afecta gustul.

PAPAIA
Papaya coaptă (80% culoare galbenă) poate fi păstrată în frigider până la 1 săptămână. Apropo, chiar dacă papaya este moale, aceasta se poate consuma fără nicio grijă.

PEPENI
Pepenii necopți pot continua să se coacă la temperatura camerei, la temperaturi răcoroase, chiar și până la 2 săptămâni. Pepenii nu trebuie păstrați sub 5°C deoarece se vor strica rapid dacă sunt ținuți la temperatura camerei. Pepenii tăiați și copți trebuie consumați cât mai curând posibil, deoarece își pierd rapid aroma în frigider și pot prelua din gustul altor alimente.

MANGO
Mango, atunci când nu sunt copți pot continua să se coacă la temperatura camerei timp de 3 până la 5 zile, în timp ce mango copt poate fi păstrat maxim 2 zile.

KIWI
Kiwi-urile coapte pot fi păstrate la temperatura camerei timp de câteva zile. Dacă dorești să le păstrezi mai mult timp, fructele pot fi puse într-o pungă de plastic la frigider pentru 2 până la 3 săptămâni. Datorită pungii, kiwi-urile pierd mai puțin lichid și rămân proaspete mai mult timp.

GRAPEFRUIT
Grapefruit-ul trebuie păstrat într-un loc în jur de 15 grade Celsius în vasul cu fructe. Astfel, le poți păstra până la 3 săptămâni.

CIREȘE
Ciresele pot fi pastrate la loc racoros 1-2 zile, cel mai bine în frigider.

CĂPȘUNE
Cel mai bine este să consumi imediat căpșunile, deoarece își pierd aroma la doar câteva ore după recoltare. Dacă acest lucru nu este posibil, căpșunile pot fi păstrate nespălate și acoperite într-un loc răcoros sau în compartimentul dedicat legumelor al frigiderului până la 2 zile. Pentru aceasta, ar trebui să folosești recipiente plate, deoarece fructele sunt sensibile la presare.

BANANE
Bananele sunt foarte sensibile la frig. Prin urmare, acestea nu trebuie păstrate la frigider, ci la temperatura camerei.

AVOCADO
Avocado necopt trebuie păstrat la temperatura camerei. Cu toate acestea, dacă nu dorești să-l consumi imediat, acesta poate fi păstrat la frigider până la o săptămână, deoarece acest lucru va întrerupe procesul de coacere. Dacă vrei să păstrezi doar jumătate de avocado la frigider, păstrează și sâmburele de avocado. Acesta conține enzime care fac ca fructul să dureze mai mult. Dacă este posibil, păstrează avocado doar până când acesta începe să se înmoaie.

CAISE
Dacă sunt păstrate într-un loc răcoros, caisele pot fi păstrate timp de 1 până la 3 zile. Se pot păstra puțin mai mult la frigider, dar acest lucru poate le poate deteriora aroma.

MĂR
Merele se păstrează cel mai bine în pungi sigilabile într-o cameră răcoroasă și întunecată. Aceste pungi trebuie să fie perforate cu găuri, pentru ventilare. Acest lucru va împiedica uscarea merelor. Procesul de maturare și îmbătrânire este încetinit, iar termenul de valabilitate este astfel prelungit. Sertarul pentru fructe și legume al frigiderului este și el un loc ideal, dacă acolo nu sunt depozitate alte fructe și legume. Datorită etilenei pe care o emană merele, începe procesul de coacere, iar celelalte fructe din jur se vor strica mai repede.

ANANAS
Ananasul este recoltat când este copt și, prin urmare, nu se mai coace ulterior. Cel mai bine este să fie păstrat în interior, într-un loc răcoros, între 10 până la 12 grade Celsius, timp de câteva zile. Trebuie evitat un timp lung de păstrare în frigider, altfel ananasul va căpăta pete negre și se va strica.

*Informații extrase în urma pierderii în greutate și a calității vizuale ale fructelor și legumelor comerciale, pe baza unor testele alimentare interne.

 

De ce să depozităm legumele în frigider?

Legumele proaspete conțin cei mai mulți nutrienți și sunt cele mai bune pentru sănătatea ta. Prin urmare, ar trebui cumpărate cât mai proaspăt posibil și preparate imediat. Majoritatea legumelor pot fi păstrate într-un loc răcoros și întunecat timp de câteva zile. Astfel, compartimentul pentru legume al frigiderului este ideal. Deoarece unele legume reacționează la gazul numit etilenă, ele nu trebuie depozitate cu alte fructe sau legume (cum ar fi mere sau roșii) care produc acest gaz. Nu depozitați legume ce au un miros specific puternic, cum ar fi ceapa, lângă alte alimente sensibile la aromă (de exemplu, unt sau citrice), deoarece aroma se poate transfera acestora.

CEAPĂ
Ceapa verde poate fi păstrată într-un loc răcoros și întunecat timp de până la 2 luni, iar ceapa „de masă” până la 8 luni.

ROȘII
Roșiile proaspete sunt sensibile la frig și nu trebuie păstrate în frigider, ci într-un loc întunecat, la temperatura camerei. Legumele care iubesc căldura soarelui, așa cum sunt roșiile, își pot pierde aroma sau devin tari dacă sunt ținute în frigider.

SPANAC
Spanacul nu este o legumă care poate fi păstrată foarte mult timp în frigider, după ce a fost cules, deoarece lumina și oxigenul scad nutrienții sensibili la acești factori de mediu. Cel mai bine ar fi să fie păstrat într-un loc întunecat și răcoros, cum ar fi compartimentul pentru legume al frigiderului.

SPARANGHEL
Sparanghelul poate fi păstrat în frigider doar pentru o perioadă scurtă de timp, de 2-3 zile, iar cel mai bine ar fi să fie înfășurat într-o fâșie de material umedă, în compartimentul pentru legume al frigiderului.

ȚELINĂ
Bucățile de țelină pot fi păstrate în folie alimentară în compartimentul cu legume al frigiderului până la 1 săptămână. Pe de altă parte, țelina spălată și învelită într-o fâșie de material umedă se poate păstra în compartimentul pentru legume al frigiderului timp de 4 zile.

SALATĂ
Salata verde se păstrează cel mai bine într-o pungă de plastic, în sertarul pentru legume al frigiderului.

ARDEII
Ardeii sunt afectați de temperaturile sub 7°C, iar temperaturile de peste 13°C favorizează coacerea lor. Cel mai bine este să păstrezi ardeii nespălați într-o pungă de plastic la frigider astfel, aceștia se vor păstra proaspeți pentru aproximativ 5 zile.

MORCOVI
Morcovii își pierd rapid umiditatea, de aceea, nu ar trebui depozitați cu alte legume verzi, pentru că acestea vor reduce gradul de umiditate din morcovi. Astfel, se vor păstra în sertarul de legume al frigiderului până la o săptămână.

VARZĂ
Varza se poate păstra mult timp într-o cămară răcoroasă. Cu toate acestea, ar trebui verificată în mod regulat pentru a vedea dacă s-au format pete de mucegai pe suprafața ei. Pe de altă parte, jumătățile de varză pot fi păstrate în frigider până la 2 săptămâni.

Cum se păstrează produsele lactatele în frigider

CIOCOLATĂ
Ciocolata nu trebuie păstrată în frigider, ci într-un loc răcoros și uscat. Temperaturile ridicate sau fluctuațiile de temperatură creează o peliculă gri pe acest aliment.

LAPTE
Laptele trebuie păstrat la 4°C. La fel ca toate celelalte produse lactate (iaurt etc.), poate căpăta miros de lămâie, ceapă sau carne.

BRÂNZĂ
Brânzeturile care miros puternic trebuie ambalate înainte de a fi depozitate în frigider. De asemenea, brânza nu trebuie ținută lângă lapte sau smântână pentru perioade lungi de timp, deoarece acestea pot căpăta alte arome. E bine să ții cont de data de expirare a brânzeturilor, iar temperatura optimă de depozitare a acestora trebuie să fie de 5-6 °C.

UNT
Deoarece untul capătă rapid mirosul și gustul altor alimente, ambalajul său trebuie să se poată închide ermetic. Cel mai bine este să depozitezi untul în compartimentul pentru unt de pe ușa frigiderului. Acolo se păstrează cel mai bine.

Cum se păstrează carnea în frigider

PEŞTELE
Peștele se strică ușor deoarece conține foarte multe proteine și apă. Prin urmare, ar trebui să fie preparat și consumat cât mai curând posibil după cumpărare. Peștele poate fi păstrat în frigider pentru o perioadă scurtă de timp, așezându-l într-un vas de sticlă sau de porțelan, acoperindu-l cu folie alimentară și plasându-l în partea cea mai rece a frigiderului sau în sertarul dedicat MultiFresh.

CARNEA DE PASĂRE
Carnea de pasăre trebuie păstrată în ambalajul ei original până când este gata de utilizare. Alimentele deschise trebuie păstrate în folie, într-o pungă de plastic impermeabilă sau într-un recipient etanș pentru a nu se usca. Pune întotdeauna carnea în partea cea mai rece a frigiderului sau în sertarul dedicat MultiFresh.

OUĂ
Coaja poroasă a ouălelor absoarbe cu ușurință mirosurile străine, așa că nu depozita niciodată ouăle alături de alte alimente cu miros puternic, cum ar fi ceapa. Păstrează întotdeauna ouăle cu vârful în jos. O temperatură de depozitare de până la 8°C este optimă pentru acestea. Ouăle merg cel mai bine depozitate în compartimentele de pe ușa frigiderului. Ouăle de găină pot fi păstrate nerefrigerate în primele 3 săptămâni după ouat și pot fi consumate și până la patru săptămâni după ziua depunerii. Ouăle fierte se pot păstra aproximativ 2-4 săptămâni în frigider.

Cum se păstrează verdețurile în frigider

Dacă verdețurile nu sunt folosite imediat, acestea pot fi învelite într-o fâșie de material umedă sau așezate într-o pungă de plastic atunci când sunt încă umede. Dacă ai o legătură mai mare de verdeață, cel mai bine este să o pui într-un pahar cu apă, așa cum pui florile. Dacă depozitezi verdețurile în acest fel în frigider, acestea vor rămâne proaspete un timp îndelungat.

Bine ai venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.

Tehnologia asociată:
Gama de combine frigorifice Whirlpool
Descoperă gama noastră de combine frigorifice dotate cu tehnologii inovative, care te ajută să-ți depozitezi cumpărăturile și să-ți păstrezi alimentele în cele mai bune condiții.
Află mai multe
Tehnologia asociată:
Gama de combine frigorifice Whirlpool
Descoperă gama noastră de combine frigorifice dotate cu tehnologii inovative, care te ajută să-ți depozitezi cumpărăturile și să-ți păstrezi alimentele în cele mai bune condiții.
Află mai multe