Cum funcționează gătirea la abur?

Articol din categoria: Sfaturi utile - februarie 2023
  • Copiază link-ul în clipboard
Gătește rețete sănătoase și delicioase cu ajutorul cuptoarelor Whirlpool cu tehnologia Steamsense, care păstrează pe deplin aromele, vitaminele și mineralele fiecărui ingredient.
Produse din aceeași gamă:
Tehnologia Steamsense a cuptoarelor Whirlpool
Află mai multe

Timp de lectură: 3 minute

Mâncarea gătită la abur susține o dietă sănătoasă, păstrând aromele originale, vitaminele şi mineralele fiecărui ingredient. Pentru a începe să gătești la abur, vei avea nevoie doar de un cuptor Whirlpool cu funcția Steam. Iar cu ajutorul sfaturilor noastre, vei deveni curând un adevărat expert în gătirea la abur.

Avantajele gătirii la abur

Gătirea la abur este considerată una dintre cele mai blânde metode deoarece nutrienții și vitaminele preparatelor sunt păstrate aproape în întregime în timpul procesului. Când gătești, apa scoate multe minerale din alimentele tale preferate, dar la abur, majoritatea rămân. De asemenea, când gătești la abur, este mai ușor să găsești momentul optim, când preparatul este perfect gătit: Când gătești în apă fierbinte, consistența dispare rapid dacă ești distras pentru un moment. Broccoli este un exemplu bun. La abur, nu se gătește în exces, își păstrează culoarea verde proaspătă, rămâne incredibil de aromat și, în același timp crocant.
Gustul cărnii și al peștelui rămân intacte, iar aromele se dezvoltă optim. De asemenea, prin această metodă, eviți să folosești sare în exces. Sarea servește ca potențator de aromă și ajunge adesea pe farfurie în cantități mari atunci când alimentele nu mai au gust. Atunci când gătești la abur, aromele naturale ale alimentelor ies în prim-plan, iar folosirea sării în exces nu mai este necesară. Și nu în ultimul rând, gătirea la abur este și plăcută la vedere: culorile alimentelor strălucesc în toată splendoarea lor. Cu produsul potrivit, poți să gătești la abur mai multe preparate simultan, economisind timp și energie.

Cum funcționează gătirea la abur?

Principiul de bază al gătirii la abur este simplu: apa se încălzește până când fierbe. Vaporii de apă rezultați se ridică și gătesc alimentele.
La gătirea convențională cu abur, pur și simplu se umple un vas cu o cantitate mică de apă. Apoi se pune mâncarea într-o strecurătoare și se așează peste vasul cu apă. Este important să folosești un capac bine etanșat. Odată ce apa fierbe, vaporii de apă se ridică și încep să acționeze. Temperatura aburului este de 100° C. Aceasta se mai numește și gătire la abur sub presiune normală.

În principiu, te poți bucura de avantajele gătirii la abur și atunci când folosești o oală din comerț, iar în cazul unei oale sub presiune, poți genera o temperatură de aproximativ 120°C sub presiune crescută, ceea ce îți permite să gătești preparatele mai rapid.

Gătirea la abur combinată cu gătirea la cuptor

Cuptoarele cu abur combină avantajele gătirii cu abur cu beneficiile unui cuptor. La cuptor, volumul crește semnificativ față de oală, astfel încât preparatele în cantități mari nu vor fi o problemă. De asemenea, aburul este distribuit uniform datorită meniului controlat.

Atunci când ai mai multe programe la dispoziție, te poți bucura de mai multe opțiuni de gătire. În plus, poți folosi funcția Steam (abur) pentru a dezgheța ușor alimentele. Funcția combinată de gătire cu aer cald și cu abur asigură rezultate deosebite, în special în cazul fripturilor și a carnurilor provenite de la păsările de curte. Friptura este crocantă la exterior, rămânând fragedă ca untul pe interior. De asemenea, în acest mod, te vei putea bucura de toți nutrienții din alimente.
Aparatul de gătit cu abur este excelent și pentru sterilizarea obiectelor precum biberoanele și suzetele, dar și paharele pentru prepararea iaurtului sau conservarea alimentelor.

Datorită climatului cald și umed, poți lăsa și aluatul la crescut. Combinând aburul și aerul cald, rulourile și pâinea vor ieși crocante la exterior și pufoase la interior, în timp ce carnea rămâne foarte suculentă.

Beneficiile gătirii la abur

Cuptoarele Whirlpool din gama W Collection îți permit să gătești cu trei niveluri diferite de umiditate, ceea ce ajută la adaptarea procesului de gătire pentru a îmbunătăți prepararea diferitelor tipuri de alimente. Nivelul ridicat (75% abur) este ideal pentru pește, nivelul mediu (50% abur) poate fi utilizat pentru preparate precum carnea fragedă și legume perfect gătite, în timp ce nivelul scăzut (25%) este potrivit pentru prăjituri, foietaje și pâine.

Acest lucru îți permite să gătești cu ușurință produse de patiserie pufoase și crocante sau să gătești perfect peștele, chiar și atunci când este întreg.

Există chiar și cuptoare cu microunde cu funcție de abur. Acestea îți permit să pregătești rapid și delicat gustări sănătoase.

Sfaturi pentru gătirea la abur

Gătirea la abur nu este magică chiar dacă produce cu ușurință rezultate incredibile. Pentru a obține cele mai bune rezultate, există câteva sfaturi și trucuri simple, dar eficiente:

 

  1. Când gătești la abur, asigură-te că tăi ingredientele în bucăți egale, astfel încât să se gătească în același timp.
  2. Oferă fiecărui aliment pus în cuptor suficient spațiu pentru a permite aburului să circule uniform.
  3. Adaugă sos de roșii sau vin în recipientul folosit pentru gătire, astfel încât mâncarea să capete un gust special. Chiar și o felie de lămâie sau portocală poate aromatiza suficient mâncarea. Atenție! Nu folosi sare, condimente, bulion sau vin în cuptorul cu abur; câteva plante aromatice sunt suficiente pentru a da savoare.
  4. Încearcă să folosești diferite ierburi aromatice. Pur și simplu adaugă câteva ierburi aromatice în inserția cu abur. Aburul circulant va absorbi ierburile aromatice si le va transfera în mâncarea ta.
  5. În principiu, nu ai nevoie de ulei pentru gătitul la abur. Cu toate acestea, pentru a putea absorbi optim vitaminele liposolubile, cum ar fi vitaminele A, D și E, poți suplimenta mâncarea gătită la abur cu puțin ulei de înaltă calitate.
  6. Trebuie să ai grijă când deschizi un cuptor cu Steam (abur), deoarece aburul fierbinte poate fi periculos. Este indicat să folosești mănuși.
  7. Gătiriea la abur este excelentă pentru reîncălzirea alimentelor. Mâncarea rămâne suculentă și nu se usucă la fel de ușor ca într-un cuptor convențional.

Concluzii

Gătirea la abur a fost folosită pentru a pregăti alimente în China antică, cu peste 1000 de ani în urmă. În prezent, această metodă de gătire este din nou la modă - din motive bine întemeiate. Fie că gătești la abur folosind un vas de gătire, cuptorul cu microunde sau cuptorul cu Steam, îți dorim multă distracție și poftă bună!

 

Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.

Produse din aceeași gamă:
Tehnologia Steamsense a cuptoarelor Whirlpool
Datorită tehnologiei Steamsense, poți găti rețete sănătoase, delicioase și crocante, păstrând aroma și nutrienții preparatelor.
Află mai multe
Produse din aceeași gamă:
Tehnologia Steamsense a cuptoarelor Whirlpool
Datorită tehnologiei Steamsense, poți găti rețete sănătoase, delicioase și crocante, păstrând aroma și nutrienții preparatelor.
Află mai multe