A fi fericit este un drept uman universal și prioritar

Articol din categoria: Starea ta de bine - mai 2023
  • Copiază link-ul în clipboard
A fi fericit este un drept uman universal și prioritar
Produs asociat:
Tehnologia AL 6-LEA SIMȚ
Află mai mult

Timp de lectură: 4 minute

Suntem atât de ocupați să ne definim cu tot felul de calități pozitive, derivate din lumea profesională, despre performanță și productivitate, încât nu realizăm cât de puternic suntem orientați către a neglija toate aspectele ce țin de serenitate și entuziasm, pe care le-am putea experimenta zilnic. Te invităm să încerci împreună cu Whirlpool să neutralizezi efectele negative ale stresului, gândurilor recurente și intruzive și grijilor care ne pun stăpânire pe minte și inimă. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să răspundem la o întrebare importantă: Ce fel de relație avem cu fericirea? Dar cu posibilitatea de a ne înfrunta temerile, de a identifica problemele din viețile nostre care ne creează anxietate? Ascundem totul sub preș? Minimizăm problemele și ignorăm efectele lor asupra comportamentului nostru? Ne judecăm pe noi înșine pentru că nu le putem depăși?

Punctele de reflecție

Din cercetări și literatura de specialitate, știm că oamenii au o anumită doză de energie pentru a face față situațiilor stresante cu care se confruntă, fiind conștienți și de riscul ridicat de suprasolicitare atunci când atunci când această resursă este limitată.

A fi fericit este un proces care începe cu dorința de a face față dificultăților și se termină cu libertatea de a le descrie într-un mod optimist, minimizând impactul lor negativ.

Pentru a face acest lucru, îți propunem câteva puncte de reflecție pe care le poți împărtăși cu persoanele din casa și mintea ta sau pe care le poți explora autonom, dedicându-ți timp pentru tine.

  1. A fi fericit nu înseamnă evitarea responsabilităților
    Obișnuim să ne gândim fugitiv la noi înșine, de cele mai multe ori, copleșiți și la limita energiei, astfel încât, ideea de a fi fericiți ne face să ne simțim vinovați, leneși, și chiar neproductivi. Cercetările din domeniul psihologiei și nu numai, ne spun cu „voce tare” că, dedicând atenție lucrurilor care ne fac fericiți, ne putem îmbunătăți concentrarea, percepția de sine și bunăstarea fizică și psihică.
  2. Gândurile recurente nu trebuie respinse, ele ne arată calea
    Strecurate în viața de zi cu zi, ne consumă energia, sunt stresante și creează confuzie. Evitarea lor sau încercarea de a le reprima are același efect ca ștergerea drumului de pe hartă și găsirea de scurtături pe cont propriu. Gândurile intruzive și recurente trebuie observate și puse sub lupă pentru cât timp este nevoie, pentru a înțelege cum să le gestionezi. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Mai târziu, poate deveni prea târziu.
  3. Nu este adevărat că dacă nu te ocupi tu, nimeni altcineva nu o va face
    Contextul familial, cultural și social din care aparținem, ne cere să fim supereroi, dar în tăcere. Obișnuim să „numărăm” și pentru ceilalți, simțindu-ne unici, indispensabili, dar, în același timp și foarte singuri. Oferindu-le celor mici sau fără experiență oportunitatea de a avea grijă de propriile angajamente și responsabilități, ne va ajuta să reducem din greutățile de zi cu zi.
  4. Cât de frică îți este de emoțiile tale negative?
    A fi fericit nu este deloc o idee copilărească sau plină de naivitate. Oprirea activităților cotidiene pentru a reflecta asupra modului în care putem fi fericiți și plini de entuziasm, presupune indentificarea motivelor care le-au făcut să dispară și să începem cu ele. Înseamnă să te împaci cu tristețea și adesea cu furia care ne influențează zilele. Iar acest lucru este cu siguranță mai înfricoșător decât obiceiurile stresante la care ne supunem continuu.
  5. Stresul, grijile și suprasolicitarea se regăsesc în imaginea pe care o ai despre tine însuți
    Realitatea este definită de percepție, de diferite puncte de vedere din care observăm oamenii și relațiile lor. Narațiunea despre noi înșine în momentele critice, lipsite de energie, este doar una dintre posibilele descrieri care ne preocupă. Înțelegerea motivului pentru care aceasta este predominantă poate fi începutul unui drum al cunoașterii, în care ne simțim eficienți.
  6. A face lucruri pentru ceilalți nu ne garantează iubirea lor
    Ne repetăm constant cât de obositor este să oferim ajutor tuturor și cât de puțin suntem apreciați pentru asta, chiar și la locul de muncă, fiecare mic gest este considerat a fi normal. Dacă am începe să ne întrebăm ce ne dorim mai exact de la aprecierea celorlați? Câtă frustrare ne aduce faptul că nu suntem văzuți și cât de puternic este legată aceasta de dorința înnăscută de a fi iubiți? Nu este vorba despre înlocuirea altora pentru a-i face să ne iubească și să ne facă fericiți.
  7. Fericirea nu este ceva ce meriți, este ceva ce trăiești
    Viața nu este o cursă cu obstacole sau un nivel al unui joc video în care câștigi un premiu. Este un drum personal, în care nu trebuie să ne gândim dacă merităm bucurie, momente de fericire sau să fim împliniți. A fi fericit face parte din natura umană, este o condiție necesară pentru supraviețuire, care conturează calitatea viitorului nostru și a relațiilor noastre cu oamenii pe care îi iubim. Nu este un accesoriu, ci o necesitate individuală de care trebuie să fim responsabili.

Construirea de noi semnificații pornind de la aceste puncte de reflecție este primul obiectiv real de atins într-o perspectivă a fericirii și bucuriei care nu poate fi doar descoperită, ci chiar redescoperită.

Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.

Articol scris pentru Whirlpool de Dr. Valeria Locati, Psiholog și psihoterapeut

 

Produs asociat:
Tehnologia AL 6-LEA SIMȚ
Creată pentru a se adapta nevoilor tale, Tehnologia AL 6-LEA SIMȚ oferă rezultate remarcabile și optimizează consumul de resurse.
Află mai mult
Produs asociat:
Tehnologia AL 6-LEA SIMȚ
Creată pentru a se adapta nevoilor tale, Tehnologia AL 6-LEA SIMȚ oferă rezultate remarcabile și optimizează consumul de resurse.
Află mai mult