Cum să gătești la cuptorul cu microunde

Articol din categoria: Sfaturi utile - mai 2022
  • Copiază link-ul în clipboard
Cum să gătești la cuptorul cu microunde
Tehnologie asociată:
Funcția Crisp a cuptoarelor cu microunde Whirlpool
Află mai multe

Timp de lectură: 2 minute

Nu este doar pentru studenți - într-un cuptor cu microunde de înaltă calitate, poți găti nenumărate mese sănătoase într-un timp foarte scurt! La ce poți folosi cuptorul cu microunde? În primul rând, pentru a încălzi cina de ieri - însă, cuptorul cu microunde poate face mult mai mult. Majoritatea consumatorilor subestimează potențialul acestui mic aparat de bucătărie, care, pe lângă încălzirea preparatelor pentru o masă rapidă, oferă posibilități nenumărate pentru gătirea felurilor de mâncare complexe. Dotate cu tehnologii inovative și rețete prestabilite, disponibile doar prin apăsarea unui buton, cuptoarele cu microunde Whirlpool oferă preparate perfect gătite: crocante și rumenite. Totodată, oferă și timpi scurți de gătire, care asigură păstrarea nutrienților și vitaminelor. Află toate informațiile importante despre gătirea preparatelor la cuptorul cu microunde Whirlpool.

Cât de sănătos este să gătești la cuptorul cu microunde?

Când vine vorba despre cuptorul cu microunde, există un mit destul de des întâlnit: radiațiile emise de cuptorul cu microunde sunt dăunătoare.
În primul rând, mâncarea preparată în cuptorul cu microunde este la fel de sănătoasă ca cea gătită pe aragaz sau în cuptor. Sunt excluse daune cauzate de microunde sau unde electromagnetice, deoarece energia microundelor utilizate nu este suficient de puternică.
În al doilea rând, gătitul în cuptorul cu microunde este una dintre cele mai blânde metode de preparare datorită timpului mai scurt de gătire. Mulți dintre nutrienții preparatelor se pierd atunci când nivelurile de căldură și umiditate din oală sau din cuptor sunt ridicate. În cuptorul cu microunde, preparatele gâtite cu sau fără abur își păstrează vitaminele și mineralele tocmai pentru că procesul de gătire este mai rapid. Cu cât timpul de gătire este mai scurt, cu atât preparatele păstrează mai mulți nutrienți.

Există nenumărate ingrediente ce pot fi gătite în cuptorul cu microunde Whirlpool, iar funcțiile inovative, precum farfuria Crisp sau Steam, oferă rezultate crocante și delicioase, doar cu puțină sare și fără să fie nevoie de ulei.
 

Setarea nivelului optim de putere

În cazul unui aragaz sau al unui cuptor, nivelul de căldură este setat în etape; în cazul cuptorului cu microunde, se setează nivelul de putere, mai exact numărul de wați cu care funcționează. Cu cât nivelul de putere este mai mare, cu atât este mai fierbinte. În mod normal, 600 de wați sunt suficienți pentru a găti la cuptorul cu microunde. Totodată, un nivel de putere mai ridicat nu înseamnă neapărat că timpul de gătire va fi mai scurt. Dacă nivelul de putere este prea mare, este posibil ca preparatele să fie foarte fierbinți pe exterior, fără să fie complet gătite sau încălzite. În plus, dacă preparatele sunt prea fierbinți, există risctul ca alimentele să piardă nutrienți importanți.

Așadar, care este nivelul optim de putere? Atunci când gătești diferite preparate în cuptorul cu microunde, este bine să setezi nivelul de putere folosind următorul ghid de instrucțiuni:


SUB 200 WAȚI
Topire
unt/ciocolată înghețate

200 LA 300 WAȚI
menține preparatele calde

300 LA 500 WAȚI
preparate încălzite

500 LA 800 WAȚI
gătirea preparatelor

Peste 800 WAȚI
Încălzirea lichidelor și chiar fierberea acestora
 

Ce tip de vase pot fi folosite în cuptorul cu microunde?

Există tot felul de vase din sticlă, special concepute pentru cuptorul cu microunde. Pe lângă acestea, și recipientele din plastic pot fi folosite în cuptorul cu microunde dacă au o etichetă care menționează acest lucru. Excepția este melamina, care poate elibera substanțe nocive atunci când este încălzită. De obicei, există un mic simbol pe recipientele din plastic care indică dacă pot fi folosite sau nu în cuptorul cu microunde.
Vasele metalice sunt total nepotrivite pentru a fi folosite în cuptorul cu microunde. Vasele din porțelan sau farfuriile decorative conțin adesea metale și din acest motiv sunt potrivite pentru a fi folosite în cuptorul cu microunde doar într-o anumită măsură. Metalul absoarbe energia microundelor și devine foarte fierbinte. Prin urmare, se poate întâmpla ca vasul să devină fierbinte, iar preparatul să nu fie încălzit. Totodată, vasele din lut nu sunt potrivite pentru a fi utilizate în cuptorul cu microunde.
 

Pește și carne gătite la microunde?

Da, poți pregăti și meniul mesei de sărbători la cuptorul cu microunde. Doar cu carnea de vită și vânat este recomandat să folosești aragazul sau cuptorul, deoarece aceste tipuri de carne tind să se usuce la cuptorul cu microunde. Pe de altă parte, carnea de pasăre, carnea de porc, carnea tocată și peștele nu reprezintă deloc o problemă. Trebuie doar să tai carnea și peștele în bucăți de dimensiuni egale pentru ca toate bucățile să fie gătite perfect. Apropo: dacă gătești carne la cuptorul cu microunde, ar trebui să adăugi sarea abia după ce preparatul este gata. Adăugând sarea înainte de a introduce preparatul la cuptorul cu microunde, există riscul ca preparatul să se usuce.
Cu toate acestea, există un mic dezavantaj al gătirii cărnii la cuptorul cu microunde, cel puțin atunci când vine vorba de dispozitivele mai vechi: carnea nu devine crocantă la gătirea în cuptorul cu microunde, poate doar dacă sunt aplicat regulat albuș de ou și boia de ardei până aceasta este gata.

Cuptoarele cu microunde Whirlpool, pe de altă parte, sunt adesea echipate cu o funcția Grill care asigură cruste crocante. Totodată, grătarul din partea de sus a cavității cuptorului cu microunde rumenește partea superioară a vasului. Astfel, farfuria Crisp funcționează ca o tavă de copt.

 

Legume gătite la microunde

Legumele pot fi gătite la cuptorul cu microunde într-un timp foarte scurt. Procesul este practic asemănător cu gătirea la abur: apa se evaporă în cavitatea cuptorului cu microunde și aburul stimulează procesul de gătire a legumelor. Unele legume conțin în mod natural suficientă apă încât este nevoie doar să fie încălzite pentru a fi gata de savurat (de exemplu, roșii sau dovlecel). Alte legume trebuie puse într-un vas cu apă pentru a fi gătite la cuptorul cu microunde.
Un truc util atunci când gătești legume la cuptorul cu microunde este să le tai în bucăți aproximativ egale, astfel încât să nu râmână crude unele bucăți, în timp ce altele sunt deja foarte moi.

Coace prăjituri la microunde?

Nu numai că poți găti tot felul de preparate la cuptorul cu microunde, dar poți coace și deserturile tale preferate. Micile prăjituri în tendințe - numite și tort în cană - sunt una dintre variantele populare de deserturi ce pot fi preparate la cuptorul cu microunde și sunt gata într-un timp foarte scurt. Poți coace și chifle la cuptorul cu microunde.
Important de reținut este că, pentru coacerea la cuptorul cu microunde, pot fi folosite doar vase de gătire și recipiente special concepute pentru acesta. Tăvile convenționale sunt de cele mai multe ori realizate din metal și pot deteriora interiorul cuptorului cu microunde.

Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.

Tehnologie asociată:
Funcția Crisp a cuptoarelor cu microunde Whirlpool
Obține preparate crocante și delicioase cu funcția Crisp. Farfuria specială, realizată dintr-un material de înaltă performantă, asigură un proces de gătire intuitiv și rezultate delicioase și sănătoase.
Află mai multe
Tehnologie asociată:
Funcția Crisp a cuptoarelor cu microunde Whirlpool
Obține preparate crocante și delicioase cu funcția Crisp. Farfuria specială, realizată dintr-un material de înaltă performantă, asigură un proces de gătire intuitiv și rezultate delicioase și sănătoase.
Află mai multe