Culorile optime pentru locuinţa ta şi cum să le alegi

Articol din categoria: Design interior - septembrie 2022
  • Copiază link-ul în clipboard
Femeie ce alege culorile pentru locuința sa
Tehnologie asociată:
Funcția AutoDose a maşinii de spălat rufe Whirlpool
Află mai multe

Timp de lectură: 2 minute

Influenţa culorii asupra stării noastre de bine

Culorile au un efect important asupra sănătății noastre, acestea putând reduce tensiunea arterială şi stresul prin încetinirea respiraţiei. Prin urmare, este deosebit de important să ne concentrăm asupra alegerii acestora în casele noastre pentru a crea un spațiu care ne fac să ne simţim bine. Indiferent dacă vrem să ne simţim energizaţi sau calmi şi concentraţi, culorile pe care le alegem ne vor influenţa direct starea.

Specialistul în psihologia culorilor şi designului Karen Haller afirmă că: „Psihologia culorilor este în mare parte inconştientă. Ne face să ne simţim într-un anumit fel fără ca măcar să ne dăm seama de acest lucru.” 
Dacă te gândeşti la o ocazie când ai fost la un centru spa sau într-un loc calm, este posibil să nu îţi fi dat seama, însă culorile vor fi fost delicate şi liniştitoare pentru a-ţi da o stare de relaxare. Sau, dacă te gândeşti la un loc de joacă pentru copii în interior, aici culorile vor fi vii şi îndrăzneţe pentru a stimula distracţia şi entuziasmul. 

Prin urmare, este important să acordăm timp pentru a ne gândi cum vrem să ne simţim acasă şi să ne înconjurăm cu culori care favorizează respectivul sentiment.
 

5 recomandări pentru a alege culori pentru un calm desăvârşit

Locuința noastră este refugiul nostru sigur în care ne adăpostim, departe de zgomotul din exterior, după o zi încărcată. Dorim să ne simţim detensionaţi într-o locuinţă care ne oferă un echilibru în faţa factorilor de stres din viaţă, dar cum putem şti care culori sunt cele mai bune în acest scop şi de ce?
Iată care sunt cele mai importante 5 recomandări ale mele pentru alegerea unei palete de culori liniştitoare:

  1. Alege culori care au legătură directă cu natura. Gândeşte-te la culorile care apar în mod natural în lumea exterioară precum nuanţe de albastru, verde şi culorile neutre ale pământului. Natura este stabilizatoare şi liniştitoare, aşa că reflectarea sa în interiorul locuinţelor noastre ne va face să ne simţim relaxaţi.
  2.  Dormitoare în nuanțe de albastru. Amintindu-ne de cerul plin de pace sau de calmul oceanelor, un albastru delicat într-un dormitor va fi liniştitor şi odihnitor, favorizând un somn optim.
  3. Verdele reprezintă echilibrul, sănătatea şi starea de bine. acesta este ideal pentru a crea un birou odihnitor acasă, reamintindu-ne de spaţiile exterioare pline de calm. Alege un verde salvie cald, delicat, mai degrabă decât un verde-limetă viu sau un verde-oliv închis.
  4.  Culorile neutre precum nuanţele calde de alb ne fac să ne simţim concentraţi. Albul poate face un spaţiu să pară mai deschis, spaţios şi prin urmare mai puţin aglomerat. Este ideal dacă mintea noastră este aglomerată şi avem nevoie de echilibru. Evită însă albul strălucitor, deoarece acesta nu are pigmenţi şi poate fi agasant pentru ochi.
  5.  Ce ai în garderobă? Dacă nu eşti sigur care sunt culorile care te fac să te simţi bine, analizează puţin ceea ce porţi. Noi purtăm în mod natural culorile care ne fac să ne simţim fericiţi, iar acesta este un loc de plecare foarte bun atunci când încerci să înţelegi ce culori s-ar potrivi locuinţei tale.

Dacă scopul tău este să locuieşti într-un spaţiu calm şi liniştit, aceste recomandări ca punct de plecare te vor ajuta să îţi transformi locuinţa. Totuşi, nu uita: culorile sunt doar începutul, adaugă texturi, lumânări parfumate şi difuzoare pentru a trezi toate simţurile, pentru o stare de bine deplină.

Eşti gata să te simţi relaxat?

Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă 
Articol scris pentru Whirlpool de Katie Seidler, designer de interior 
 

Tehnologie asociată:
Funcția AutoDose a maşinii de spălat rufe Whirlpool
Maşina de spălat rufe dozează automat cantitatea potrivită de detergent şi balsam de rufe, protejând hainele şi culorile de degradrea prematură cauzată de supradozare.
Află mai multe
Tehnologie asociată:
Funcția AutoDose a maşinii de spălat rufe Whirlpool
Maşina de spălat rufe dozează automat cantitatea potrivită de detergent şi balsam de rufe, protejând hainele şi culorile de degradrea prematură cauzată de supradozare.
Află mai multe