Păstrează ierburile și plantele aromatice proaspete în frigider

Articol din categoria: Sfaturi utile - februarie 2023
  • Copiază link-ul în clipboard
Păstrează ierburile și plantele aromatice proaspete cu ajutorul combinei frigorifice Whirlpool, prevăzută cu diferite tehnologii care asigură prospețimea alimentelor timp îndelungat.
Produse din aceeași gamă:
Combine frigorifice Whirpool
Află mai multe

Timp de lectură: 3 minute

Fie că sunt locale, mediteraneene sau chiar exotice, ierburile aromatice dau fiecărui fel de mâncare nota finală și le conferă un gust deosebit datorită aromei lor. Cu toate acestea, unele dintre ele pot fi păstrate proaspete doar pentru o perioad scurtă de timp. Află ce poți face pentru ca ierburile aromatice să rămână prospete mai mult timp și la ce trebuie să fii atent atunci când le pui la păstrat.

Ierburile aromatice păstrate în frigider

Dacă dorești să păstrezi ierburile aromatice proaspete doar pentru o perioadă scurtă de timp, cel mai simplu mod este să le păstrezi la frigider. Pentru a face acest lucru, mai întâi îndepărtează frunzele și tulpinile galbene sau ofilite. Apoi, așază-le spălate fie într-o hârtie umedă, fie pe un prosop de bucătărie sau umezește-le înainte de a le depozita într-o pungă de plastic sigilabilă. Umiditatea face că plantele să își păstreaze aroma și forma pentru mai mult timp.

Ierburi aromatice păstrate în congelator

Congelarea ierburilor proaspete s-a dovedit a fi o modalitate bună de păstrare a acestora pentru o perioadă mai lungă de timp. Și aici este indicat să sortezi frunzele și tulpinile ofilite înainte de a le pune la păstrat. Înainte de a pune ierburile aromatice în congelator acestea trebuie spălate și apoi uscate. Iar dacă alegi să le tai, utilizarea unei tăvi pentru cuburi de gheață este deosebit de practică, întrucât o poți folosi pentru a pune în ea ierburile. Pune aici ierburile tocate și umple cuburile cu puțină apă. Astfel, vei putea porționa ierburile pentru a le putea dezgheța individual. Aproape că nu există restricții cu privire la alegerea ierburilor. Arpagicul, patrunjelul, mararul, cimbru, tarhonul, menta sau busuiocul pot fi conservate în acest fel până la 10-12 luni.

Congelarea leurdei
Leurda adaugă o notă rafinată multor feluri de mâncare. Cu toate acestea, proaspătă, leurda poate fi păstrată doar câteva zile la frigider. Totodată, are un sezon foarte scurt - frunzele pot fi culese doar în aprilie și mai. Astfel că, pentru a te putea bucura de savoarea leurdei pe tot parcursul anului, este indicat să o înghețați imediat după cules. Aceeași procedură se aplică aici ca și în cazul tuturor ierburilor aromatice. Tocate sau piureate și puse într-o tavă pentru cuburi de gheață sau într-o pungă de plastic, frunzele pot fi apoi păstrate astfel până la un an.

Curățarea combinei frigorifice

Înainte de a începe curățarea, trebuie mai întâi să golești frigiderul și să pui alimentele într-un loc sigur și răcoros. Pe timp de iarnă, când temperaturile sunt mai scăzute, grădină, terasă sau balcon sunt potrivite pentru depozitarea temporară a acestora. Alternativ, poți depozita alimentele într-o ladă frigorifică, o geantă frigorifică sau un coș cu pachete de gheață. Apoi, oprește frigiderul sau deconectează-l de la sursa de alimentare cu energie electrică. Ar trebui să deconectezi frigiderul mai ales dacă intenționezi să faci o curățare majoră, ce include și dezghețarea.

Uscarea ierburilor aromatice - metoda tradițională de păstrare

Vrei să te bucuri pentru cât mai mult timp de gustul ierburilor aromatice? Folosește o metodă mai tradițională de păstrare - uscarea ierburilor aromatice. În acest fel, acestea pot fi păstrate până la unul sau chiar doi ani. Această metodă este potrivită în special pentru plantele cu un conținut scăzut de apă - cum ar fi cimbrul, rozmarinul, oregano sau lavanda. Cu toate acestea, uscarea este mai puțin potrivită pentru ierburile sensibile precum cresonul, leușteanul sau măcrișul, deoarece aroma acestora nu se păstrează prea bine folosind această metodă. În cazul lor, congelarea este mult mai potrivită.

În procesul de uscare tradițional, ierburile aromatice sunt agățate într-un loc ferit de lumină. Pentru a putea fi puse la uscat, ramurile plantelor trebuie spălate și apoi uscate cu grijă cu o cârpă. Mănunchiuri mici de nuiele sunt legate între ele cu ajutorul unei sfori sau benzi de cauciuc și apoi agățate cu capul în jos, într-un loc ferit de lumină. Asigură-te că nu există lumină solară și că temperatura din cameră nu crește peste 40 de grade, deoarece în acest caz gustul ierburilor aromatice se va pierde. În funcție de tipul de plantă, procesul de uscare durează între 1-3 săptămâni.

Dacă durează prea mult timp, poți usca ierburile și în cuptor. Pune ierburile aromatice spălate și tamponate la cuptor și usucă-le la 30 de grade timp de aproximativ trei ore. Distribuie bine ramurile și asigură-te că nu sunt una peste alta. După aproximativ jumătate din timp, ar trebui să întorci ramurile. Ușa cuptorului trebuie să rămână întredeschisă pe tot parcursul procesului de uscare. Același lucru este valabil și aici: dacă temperaturile sunt prea ridicate - la peste 40 de grade – aroma se va pierde.
După uscare, ierburile trebuie păstrate într-un recipient protejat de lumină și depozitate într-un loc uscat și răcoros. Pentru depozitare, poți folosi, de exemplu, recipiente din sticlă maro sau borcane din ceramică.

 

Bun venit la Whrilpool! Pentru noi, confortul începe acasă.

Produse din aceeași gamă:
Combine frigorifice Whirpool
Păstrează ierburile aromatice în combina frigorifică Whirlpool, prevăzută cu diferite tehnologii care asigură prospețimea alimentelor timp îndelungat.
Află mai multe
Produse din aceeași gamă:
Combine frigorifice Whirpool
Păstrează ierburile aromatice în combina frigorifică Whirlpool, prevăzută cu diferite tehnologii care asigură prospețimea alimentelor timp îndelungat.
Află mai multe